B.TECH Full Form

Hii, Friends, You often hear B.TECH but you do not know B.TECH meaning even you do not know B.TECH Full Form. Today I am going to explain fully about B.TECH Full Form. So, Let’s get a start.

B.TECH Full Form:

The  B.TECH Full Form is a Bachelor of Technology. Other B.TECH Full Forms are explained below:

1. B.TECH: Bachelor of Technology

2. B.TECH: Bachelor of Engineering Technology

B.TECH Meaning:

A Bachelor of Technology is an undergraduate academic degree conferred after completion of a three-year, a four-year or even a five-year program of studies at an accredited university or accredited university-level institution. B.Tech. is considered to be a skill-oriented course.

Popular Branches of B.Tech

  • Computer Science
  • Electrical & Communication Engineering
  • Electrical Engineering
  • Civil Engineering
  • Mechanical Engineering
  • Material Engineering
  • Chemical Engineering
  • Aerospace Engineering
  • Agriculture and Food Engineering

Popular B.TECH Colleges In India:

  1. Guru Gobind Singh Indraprastha University
  2. Delhi Technological University
  3. Indian Institute of Technol…
  4. Netaji Subhas Universit.
  5. Indraprastha Institute of Information
  6. National Institute of Technology Delhi
  7. Maharaja Agrasen Institute Of Technology
  8. Indira Gandhi Delhi Technical University for Women
  9. Maharaja Surajmal Institute of Technology
  10. Bharati Vidyapeeth’s College of Engineering
  11. Ch. Brahm Prakash Government Engineering College
  12. Dr. Akhilesh Das Gupta Institute of Technology and Management
  13. Ambedkar Institute Of Advanced Communication Technologies And Research
  14. University School of Information, Communication and Technology
  15. G.B.Pant Government Engineering College
  16. Bhagwan Parshuram Institute of Technology
  17. Jamia Hamdard
  18. Guru Tegh Bahadur Institute of Technology
  19. Y.M.C.A. University of Science and Technology
  20. Deenbandhu Chhotu Ram University Of Science And Technology

Frequently Questions And Answers:

1. How long is a B.Tech course?

Ans: B.TECH has 4 years duration.

2. Can we complete B Tech in 3 years?

Ans: A person who has a diploma in engineering can complete b. tech in just 3 years. Otherwise, you can not complete B.TECH in 3 years.

3. Which is the best course in B Tech?

Ans:

  • Computer Science and Engineering.
  • Electronics and Communication Engineering.

4. What is the course of B Tech?

Ans: A B.TECH course is an undergraduate academic degree conferred after completion of a three-year, a four-year or even a five-year program of studies at an accredited university or accredited university-level institution. B.Tech. is considered to be a skill-oriented course.

5. What is salary after b tech?

Ans: The salary after B.TECH is varying from Rs. 10000 to 100000.

6. Is BTech tough?

Ans: B.TECH is one of the toughest professional course.

7. Can I do BTech twice?

Ans: No, You can not do B.TECH twice.

8. Is BSc better than BTech?

Ans: I think B.TECH is better than B.SC.

9. Can I do BTech after 12th?

Ans: Yes, You can do B.TECH after completing 12th from science.

10. Can I do BTech with job?

Ans: Yes, You can do but it completely depends on you.

11. What is BTech called in the USA?

Ans: In USA B.TECH is called Bachelor of Science.

Leave a Comment